Lusteloos, moe, geen zin

Wat doe je er aan?

Yes, we kennen het. Klaar met je dag en het liefst plof je op de bank. Been there, done that en we weten allemaal dat het vaak een negatieve uitwerking heeft. Want als we eerlijk zijn, weten we diep van binnen dat die bank ons niet beter doet voelen en vaak leidt tot geen beweging en ongezondere keuzes. Toch hebben we de neiging om ons terug te trekken. Lorenz van Doornen, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht zegt daar het volgende over. 

‘Zowel bij somberheid als vermoeidheid heb je de neiging je terug te trekken. Maar juist je zinnen verzetten werkt opmonterend, geeft nieuwe energie.’


Hoe doe je dat? Je zinnen verzetten?

Het begint bij verder te kijken dan je behoefte om te hangen of ‘moe te doen’.  Je weet immers: dit lost niks op én maakt het erger. Je komt in een negatieve spiraal waardoor het gemakkelijker wordt om minder ‘gezonde’ keuzes te maken. Lees: die zak M&M’s of chips openen, een pizza’tje bestellen, kant en klaar maaltijden, je kent het vast.
 

Wat werkt dan wel? 

Tegen bewegen!

Op het moment dat jij je lusteloos en moe voelt, heb je een ‘feel good’ gevoel nodig. Dit kan je o.a. bereiken door letterlijk tegen te bewegen.Door een paar minuten goed te bewegen komen de hormonen vrij (serotonine, endorfine en dopamine) waardoor je een positief gevoel én meer energie ervaart. 

Besef je: Jij kan dus zelf het verschil maken door te DOEN. Door de keuze te maken om tegen het vermoeide gevoel te bewegen. 

We weten dat die stap om het ook echt te ‘doen’, lastig kan zijn. Dus helpen we je graag met een paar tips:

1. HOUD HET KLEIN
Start met 5 minuten actief bewegen: Ben jij die 5 minuten onderweg, dan is de kans namelijk zeer aannemelijk dat je meer energie hebt. Dat is pure winst. Wie weet schrijf je jezelf daarna nog in voor een live WOD of doe je een van de home workouts. 

2. KIES IETS WAT JE LEUK VINDT
Motivatie werkt nou eenmaal zo, we komen sneller van de bank af voor iets dat we leuk vinden. Dus houd jij van touwtje springen, een rondje rennen of heb je voorkeur voor een Tabata? Ga voor datgene dat bij je past.

3. BEINVLOED JE GEDACHTEN 
Je gedachten kan je beïnvloeden. In een negatieve spiraal voelt dat misschien onmogelijk, alleen is het op momenten dat je lusteloos en moe bent, goed om te beseffen dat jij je gedachten niet bent. Dit doe je door verder te kijken dan het gevoel dat je op dat moment hebt. Visualiseer je bijvoorbeeld hoe je je wél wilt voelen. Energiek, fit en gezond! Beeld je dat gevoel in en stap dan van die bank af.

Verder is het ook goed om te beseffen dat je niet de enige bent die hier mee ‘struggled’. Ook als coaches kunnen we echt toegeven dat wij onszelf ook van die bank af moeten trekken. En wat werkt voor de een, werkt niet voor de ander.

Voor Babette werkt het om 5 minuten lang een vaste yoga serie uit te voeren. Mirjam gaat liever smijten met gewicht en Niels en Kees zijn het liefste buiten. En zo hebben we nog wel meer voorbeelden van ‘tegen-bewegingen’. Luister daarin dus vooral naar jezelf en weet: jij bent degene én de enige die het verschil kan maken. 

In het kort

Visualiseer hoe jij je wél wilt voelen, kies een oefening die je leuk vindt om uit te voeren en begin met 5 minuten!

5 minuten, zo gepiept! 


Stay fit team!
Sportieve groet,
Team Gymbox


Misschien ook interessant om te lezen

Ontbijt favoriet - Chia Pudding
Eiwitrijke chia pudding met kaneel en aardbeien
Tips voor ritme en thuiswerken
Hoe houd je ritme als alles ineens verandert? We delen onze tips!
StrongFit Seminar gemist? Dit moet je weten!
Mirjam gaf in oktober een twee-daagse StrongFit seminar. De principes, filosofie en de impact van StrongFit op training en het dagelijks leven kwamen aan bod. Heb je hem gemist? Niet getreurd! We zetten de belangrijkste principes voor je op een rij. Mirjam gaf in oktober een twee-daagse StrongFit seminar. De principes, filosofie en de impact van StrongFit op training en het dagelijks leven kwamen aan bod. Heb je hem gemist? Niet getreurd! We zetten de belangrijkste principes voor je op een rij.
arrow_upward